6 november 2018

Vrijwilligster Paula blogt: Ben jij onze nieuwe tuinman/tuinvrouw?

Het is 22 oktober, nu is de herfst toch echt begonnen. Toen ik vanochtend op de fiets stapte om naar de Vrijwillige Hulpdienst Eindhoven (VHE) te fietsen, spetterde het zowaar. Ik twijfelde nog: terug naar binnen voor mijn regenpak?

Maar daar had ik geen zin in. Het gaf niet. Het spetteren hield op en ik kwam droog aan.

Wat hebben we een nazomer gehad! Gisteren heb ik nog in het zonnetje gezeten met een kop koffie. Weliswaar nog maar 17 graden, maar in het zonnetje was het nog lekker. Mijn tuin heeft niet zo genoten van het mooie weer. Er zijn zelfs struikjes die het opgegeven hebben.

Te warm en te weinig water.

Jammer, maar we rooien weer wat en bij gelegenheid komt er weer iets anders voor terug. Zelf kan ik dat niet, maar mijn man regelt dat. Veel mensen hebben ook zo naar hun tuin gekeken.

Gedacht: er moet gesnoeid worden! Er moet wat onkruid getrokken worden (want dat kan kennelijk overal tegen, ook tegen een geweldige, regenloze warme zomer!!!!). Het mooie, heel erg warme weer zorgde ervoor dat we veel buiten waren en lekker in de tuin zaten. Maar het betekende ook dat er heel veel hulpvragen kwamen van mensen die hulp nodig hadden om de tuin weer op orde te krijgen. Zeker zo veel als voorgaande jaren.

Bij de VHE hebben we rekening gehouden met onze ‘tuinvrijwilliger’. Het werk is even uitgesteld totdat het weer draaglijk was om in het zonnetje te werken. Daarna hebben we geprobeerd om zoveel mogelijk mensen met een tuinaanvraag weer te helpen. Na inventarisatie hoeveel tuinen gedaan moesten worden en hoeveel ‘tuinvrijwilligers’ beschikbaar waren, zijn we geschrokken.

Dus hier komt een DRINGENDE hulpvraag!!!!

Als je lol hebt in werken in je tuin (en op een gegeven moment is die toch wel eens klaar?)

en je wil graag eens iets doen voor een ander in de tuin, meld je dan aan!

We zijn zuinig op je, wat betekent dat we je niet op gevaarlijke trappen laten staan, om een (te) hoge heg te snoeien. We laten je ook niet kruipen over de straat, om het onkruid tussen de tegels uit te trekken. Je hoeft geen gereedschap aan te schaffen, want bij de VHE staat (elektrisch) gereedschap.

Als je geen auto hebt, zorgen we ervoor dat we je hulp laten bieden bij hulpvragers die zelf gereedschap in de schuur hebben staan, zodat je lekker op de fiets kan gaan.

Tuinen waar heel veel uren in gaan zitten, laten we over aan een andere hulpverlener. Een paar uurtjes ’s ochtends of ’s middags, meer vragen we niet!

Kortom, breid je hobby uit en werk een paar uurtjes in de tuin van iemand die dat zelf niet meer kan. Dubbelop winst! Een hele blije hulpvrager en een hele blije vrijwilliger!

We horen je telefoontje, lezen je mailtje, of je aanmelding op onze website graag, zodat we nu de achterstand van deze zomer weg kunnen werken en in april weer op “tuinmansterkte” zijn!

Paula