Mantelzorgmaatje

Verlicht het werk van mantelzorgers

Dag en nacht voor iemand zorgen valt niet altijd mee, ook al gaat het om je eigen partner of kind. Het komt regelmatig voor dat een mantelzorger overbelast is of dat dreigt te worden. Als vrijwilliger kun je helpen om dit te voorkomen. Dat kan op twee manieren; als MantelzorgMaatje of door respijt te bieden.

MantelzorgMaatje

Als MantelzorgMaatje ondersteun je mantelzorgers. Zij hebben langdurig de zorg voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende partner, ouder, kind of ander familielid, vriend of kennis. Jij neemt de zorgtaken niet over, maar je bent er voor de mantelzorger zelf. Je helpt hem of haar beseffen dat een mantelzorger af en toe ook dingen voor zichzelf moet doen om de accu weer op te laden. Even iets anders ondernemen en het dagelijkse patroon van zorgen doorbreken.

Als MantelzorgMaatje:

  • ben je warm, hartelijk en sociaal vaardig;
  • sta je niet meteen met een oordeel klaar;
  • kun je goed luisteren;
  • ben je, minimaal een half jaar, enkele uren per week of per twee weken inzetbaar.

Respijt

Bij respijt ontlast je als vrijwilliger de mantelzorger. Het gaat niet om huishoudelijke hulp of verpleging, maar om er voor de hulpbehoevende te zijn en een luisterend oor te bieden. De mantelzorger krijgt zo even tijd voor zichzelf. Bij respijt kun je je zowel langdurig als incidenteel inzetten.

Als je respijt wilt bieden:

  • heb je affiniteit met mensen die langdurig ziek zijn of een lichamelijke beperking hebben;
  • ben je stabiel, geduldig en sociaal vaardig;
  • ben je enkele uren per week of per twee weken inzetbaar.

Wat doet Vrijwillige Hulpdienst Eindhoven voor MantelzorgMaatjes en vrijwilligers die respijt bieden?

Wij zorgen voor de benodigde begeleiding en ondersteuning van de maatjes. Er is altijd een professionele coördinator beschikbaar om op terug te vallen bij vragen of moeilijkheden. Verder kunnen al onze maatjes rekenen op relevante trainings- en intervisiebijeenkomsten, (reis)kostenvergoeding en een WA- en ongevallenverzekering. Ook organiseren wij jaarlijks leuke uitjes en (thema-)bijeenkomsten.

Kom ik in aanmerking voor een MantelzorgMaatje of respijt?

Woon je in Eindhoven en ben je mantelzorger? Zorg je voor een zieke dierbare of iemand met een psychiatrisch ziektebeeld of verslaving? Zijn je mantelzorgtaken zwaar en kun je wel wat steun gebruiken? Neem dan contact op met de Vrijwillige HulpDienst Eindhoven, dan kijken we samen of je in aanmerking komt voor een MantelzorgMaatje.

Zou je het fijn vinden om af en toe ontlast te worden je zorgtaken? Bespreek dan of je in aanmerking komt voor een respijt.

Contact

Wil je MantelzorgMaatje worden? Zoek je een MantelzorgMaatje? Of heb je andere vragen of opmerkingen over dit project? Neem dan contact op met Gery Bakx, 040-410 03 38.

Vacatures

Klik hier voor de meest recente vacatures van alle projecten.